Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008

Xρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων στην ανασκαφή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Από το http://greece.flash.gr//soon/2008/6/6/39402id/

"Βρέθηκαν χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων στην ανασκαφή του Μετρό Θεσσαλονίκης

Χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων στολισμένα με φύλλα ελιάς, χρυσά σκουλαρίκια, αγγεία και άλλα χάλκινα και πήλινα ταφικά κτερίσματα «έκρυβε» ο ένας από τους 800 και πλέον τάφους του ανατολικού νεκροταφείου που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Σιντριβανίου.

Τα τέσσερα χρυσά στεφάνια βρέθηκαν όλα σε μια ταφή και κατά ασυνήθιστο τρόπο «στόλιζαν», τοποθετημένα στο κεφάλι και τα πόδια, μια νεκρή.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες. Τα στεφάνια, που είναι στολισμένα με χρυσά φύλλα ελιάς, εντοπίστηκαν σε τάφους των ελληνιστικών χρόνων στο «νεκροταφείο των φτωχών», όπως είχε αρχικά χαρακτηρισθεί η συστάδα 700 και πλέον τάφων που είχαν εντοπίσει οι αρχαιολόγοι κατά την έναρξη της ανασκαφής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στη διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού ``Σιντριβάνι``, εντοπίστηκε λακκοειδής τάφος ορθογώνιας κάτοψης, χωρίς κάλυψη».

Στην ανακοίνωση προστίθεται:

«Τη νοτιοανατολική γωνία του λαξεύματος παραβιάζει και εν μέρει καταστρέφει σύγχρονος, εν λειτουργία, αγωγός αποχέτευσης του κτιρίου της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, στο εσωτερικό του λαξεύματος ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, όπως πιστοποιείται από την παρουσία αποσαθρωμένων ξύλων. Περιείχε γυναικεία ταφή με τη νεκρή τοποθετημένη σε ύπτια στάση, με το κρανίο στα βορειοανατολικά και τα χέρια παράλληλα στον κορμό. Η κατάσταση διατήρησης των σκελετικών καταλοίπων είναι άσχημη με τα οστά εξαιρετικά αποσαθρωμένα. Το ύψος του σωζόμενου σκελετού φτάνειτα 1,12 μ.

Η νεκρή ήταν κτερισμένη με τέσσερα χρυσά στεφάνια τα οποία αποτελούνται από κυλινδρικό στέλεχος και φύλλα ελιάς (τα δύο από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή του κρανίου και τα άλλα δύο στην περιοχή των κάτω άκρων), χρυσά ενώτια με ημιπολύτιμους λίθους με τη μορφή κεφαλής σκύλου, χάλκινο νόμισμα, χρυσή δανάκη, χάλκινο κάτοπτρο, δύο πήλινες πυξίδες, ένα χάλκινο και τέσσερα πήλινα αγγεία.Τα ευρήματα χρονολογούν την ταφή στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους».

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στις αποθήκες της ΙΣΤ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη και από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησής τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: